Fra 1. oktober 2022 ble Norsk Hyttelag en del av Norges Hytteforbund.
des
23
2021

Ny nettleiemodell gir dyrere strøm til hyttefolket

Joda, selvsagt skal også hyttefolket bidra til å endre sine forbruksvaner, men det er selve prismodellen som Norges Hytteforbund har stilt seg mildt sagt kritisk til. Det ble et solid opprør når man etter hvert begynte å ane hva den nye nettleiemodellen ville føre med seg. Og som Tibber helt rett sier; man kan bli strøm-lei av mindre!

Etter å ha lest de ulike meldinger fra de mange kraftselskapene både forlengs og baklengs ser det ut til at alle kommuniserer forskjellig.

Men først litt om den egentlige grunnen for modellen: Det grønne skiftet trekkes stadig fram og vi skal elektrifiseres. Ut med olje og gass! Og det kjapt!.
Men dessverre er ikke kraftoverførings-kapasiteten dimensjonert til dagens forbruk til gårdagens priser. I alle fall ikke når alle kommer hjem fra jobb samtidig, skal lade bilen og samtidig lage middag. Og etter hvert som biler som benytter fossilt drivstoff fases ut, og hver husstand kanskje har to el-biler, vil overføringsnettet bli for dårlig. Fakta er at nettet ikke er bygget for dette. For å slippe å utsette store investeringer har man konstruert en ny måte å beregne nettleien på.

I sum vil vi altså bruke samme mengde strøm, men unngår de store toppene. I mitt hode har dette fint lite med et grønt skifte å gjøre. Men det er fine ord.

Fyll inn tekst her...

Så var det oss da, hyttefolket

Elvia er en stor aktør og sier at hyttestrømmen skal bli rimeligere. Men ikke før kl. 22:00 på fredag kveld i helgene. Og det blir vel også i seneste laget å starte oppvarmingen etter kl. 22:00 en fredag kveld. Den nye beregningen er altså slik at prisen vi skal betale for nettleien er basert på den absolutt høyeste forbruktsoppen du har. Det vil naturligvis bli når du hever temperaturen i hytta, uavhengig av om du er fysisk tilstede eller kan styre dette via en app eller "ring hytta varm". Om du da er i starten av en ny måned vil denne toppen være det du betaler for resten av måneden. Om du reiser hjem etter to dager og skrur alt av strøm av hjelper ikke det. Du må fortsatt betale ut i fra den toppen du har vært på.

Og som vårt styremedlem Jens N. Engelstad sier:

Fyll inn tekst her...

Og det er jo ikke slik vi egentlig vil ha det. Som sagt innledningsvis skal vi også bidra til strømsparing, men modellen må tilpasses hyttefolket.

Del artikkel

Legg igjen en kommentar

Du må være logget inn for å kommentere
magnifiercrosschevron-down