Fra 1. oktober 2022 ble Norsk Hyttelag en del av Norges Hytteforbund.
des
21
2023

Solceller på hytta - dette må du tenke på

For hytteeiere som vurderer å installere solcelleanlegg kan ledig kapasitet hos installatører gi gunstige priser. Her følger noen praktiske råd.

Lønnsomhet: Solceller vil kunne lempe vesentlig på strømutgiftene, i mange år fremover, gitt en forventet levetid på rundt 30 år. Et høyere strømforbruk hjemme fører imidlertid til at solceller på hytta får betydelig lengre nedbetalingstid enn et tilsvarende anlegg på primærboligen, gitt lik strømpris. Unntaket kan være store hytter som er oppvarmet gjennom vinteren, i perioder med vedvarende høy strømpris og uten strømstøtte. 
"Et vanlig solcelleanlegg for en enebolig koster mellom 150.000 og 250.000 kroner, og nedbetalingstiden ligger på 10 til 17 år. Du burde med andre ord bruke hytta ganske flittig for at et slikt solcelleanlegg skal bli lønnsomt. "

Snø: Norske solforhold duger fint for solceller, og sol og kulde er faktisk drømmescenarioet for solceller, ifølge SINTEF. Men om panelene er tildekket med snø, vil det produseres lite strøm. Om snøen ikke sklir av panelene, burde den måkes vekk. Unngå da for all del å skrape selve panelene. Få timer med sollys vil også begrense produksjon i vintermånedene.

Reguleringsplan: Kommunens reguleringsplan angir bestemmelser i et gitt område, for eksempel rundt hvilke farger som er tillatt på fasaden og hva slags taktekke som kan brukes i et hyttefelt. På grunn av slike krav, er det fullt mulig at du må søke om tillatelse til å montere solceller på hytta - dette vil variere fra hyttefelt til hyttefelt. 

Utenfor strømnettet: Solceller er et ypperlig alternativ for de som vil ha strøm på hytter utenfor strømnettet. Det finnes enkle og rimelige løsninger med kun noen få paneler om du kun trenger litt strøm til kaffekokeren, lys og TV. Det er selvfølgelig også mulig å investere i et større anlegg som kan produsere mer strøm. Husk på at Enova ikke gir støtte til solceller på hytter som ikke er tilkoblet strømnettet. Merk at strømforsyningen vil være dårligst om vinteren - så bytt for all del ikke vedovnen ut med noe elektrisk. 

Del artikkel

Legg igjen en kommentar

Du må være logget inn for å kommentere
magnifiercrosschevron-down