Fra 1. oktober 2022 ble Norsk Hyttelag en del av Norges Hytteforbund.
okt
8
2022

Smarte strømsparingstips

Visste du at strømforbruket på belysning reduseres med 90% ved å bytte ut halogenpærer med LED? Les flere gode strømsparetips her!

Artikkel er med tillatelse i sin helhet kopiert fra If Forsikring

Dyr strøm kan gi flere frost- og vannskader

Forsikringsselskapet If frykter  en økning i frost- og vannskader som følge av at mange skrur av strømmen helt.

Mange frykter den kommende vinteren kan bli hard for lommeboken. Det er lett å tenke at den beste måten å spare penger på er å skru av varmen i rom eller boliger/hytter som ikke brukes. Konsekvensen kan bli lavere strømregning – og store vannskader etter rørbrudd.

Viktigste råd: Unngå frost i rørene

Med de høye strømprisene er det fristende å skru av strømmen helt, men det som kan skje er at rørene fryser og så sprekker. If mottar hvert år hundrevis av skader som skyldes frosne rør, og skadene er ofte omfattende.

– I boligen er det viktigste rådet for å unngå frost i rørene å ha på i alle fall minimum 10 grader i alle rom. På hytta er det viktig å stenge vanninntaket ved å skru igjen hovedstoppekranen når du ikke er der, sier Sigmund Clementz, kommunikasjonssjef i If.

Å sørge for å stenge vann inn til hytta når du er borte er så viktig at forsikringsselskapene har et eget punkt om dette i sine sikkerhetsforskrifter. Disse er en del av forsikringsavtalen din. Hvis en skade skyldes for eksempel at du har stengt av all strøm og rørene så fryser og sprekker, kan du risikere å sitte igjen med en del av regningen selv for vannskader forårsaket av dette.

Les også: Hvordan vet jeg at hovedstoppekrana er stengt?

Steng hovedstoppekranen når du ikke er på hytta eller når du forlater boligen for å reise på ferie!

Null vann – null vannskader

– Forebygging og begrensning av skader er noe du er pliktig å bidra til selv. I vinter er det spesielt viktig å gjøre de riktige tingene når strømmen er så dyr, sier Clementz.

Steng hovedstoppekranen når du ikke er på hytta eller når du forlater boligen for å reise på ferie! Det er det eneste forebyggende tiltaket som vil gi deg full trygghet da det ikke kan oppstå frost- og vannskader i rør det ikke er vann i.

Ser her hva du må huske på når du stenger hovedstoppekranen.

Det er ikke farlig å stenge av hovedstoppekranen om man har vannbåren varme.  Vannet i systemet for vannbåren varme sirkulerer i en egen lukket krets og byttes ikke ut. 

Les også: Vet du hvor stoppekranen er?

10 gode strømsparingstips

  1. Bytt til LED-lys – strømforbruket reduseres med 90% ved å bytte ut halogenpærer med LED.
  2. Skru av lyset hver gang du forlater et rom.
  3. Senk innetemperatur og varmekabler i gulv med én grad.
  4. Trekk for gardinene om kvelden, tykke gardiner fungerer som ekstra isolering.
  5. Dersom du sover med vinduet åpent om natten, lukke det med en gang du står opp.
  6. Ikke la vannet renne unødig, for eksempel når du pusser tenner.
  7. Reduser bruken av tørketrommel. Og hold døren til vaskerommet åpent når du bruker tørketrommelen. Om trommelen blir for varm reduseres effektiviteten i den og den bruker mer strøm enn nødvendig.
  8. Fyll oppvask – og vaskemaskin helt opp hver gang de brukes og bruk ECO-programmene dersom du har disse. De bruker langt mindre strøm på tross av at de bruker lenger tid.
  9. Slå av kokeplate og stekeovn litt før maten er ferdig og utnytt restvarmen.
  10. Om du skal bytte ut hvitevarer, husk å sjekke energiklassen. Benytter du et kjøleskap med energiklasse A bruker dette 55% mindre strøm enn et kjøleskap med energiklasse E.

Les også: 7 gode fyringsråd - visste du at fuktig ved øker risikoen for pipebrann?

Del artikkel

Legg igjen en kommentar

Du må være logget inn for å kommentere
magnifiercrosschevron-down