Fra 1. oktober 2022 ble Norsk Hyttelag en del av Norges Hytteforbund.
Statnett subber inn penger og det er deg og meg som betaler. Hvor lenge må vi leve med ekstreme strømpriser? Det er på tide at Statnett overstyres.
jul
7
2022

Ny nettleiemodel bør skrotes, og strømprisen ned, sier Norges Hytteforbund

PRESSEMELDING til NTB

NHF har vanskelig for å se hvilken verdi den nye nettleiemodellen har. (Om vi ser bort fra å flå oss forbrukere.) Om du er hytteeier eller boligeier er det bortimot umulig å skyve forbruk som monner over på kveld/natt.

Det på tide å minne om hva vi egentlig bruker strøm til; I rekkefølge er det;
- oppvarming
- varmtvann
- lading av elbil

Joda, elbilen kan selvsagt lades på natten, men der stopper det jammen også.

Her er noen eksempler

Vi kan si oss enig i at ut fra bedriftsøkonomiske prinsipper er det rett å utnytte ledig kapasitet. Det forstår vi. Men vi forstår ikke hvilket forbruk nettselskapene sikter til skal flyttes til natt? 

For det første er det faktisk slik at de aller fleste elektriske apparater nå er så lite energikrevende at det er dermed har marginal effekt å flytte forbruket. 

For det andre skal jo disse apparater ikke igangsettes uten tilsyn.

For det tredje har praksis i mange hjem vært og er å skru ned innetemperaturen når vi går til sengs. Dermed faller det på sin egen urimelighet å tro at det er noe å hente ved å flytte forbruk til andre tider av døgnet. 

Mange eiere av fritidsboliger har allerede strømstyring via telefon. Temperaturen senkes når hytta forlates og hytta «ringes varm» når ny adkomst er meldt. Da fyker effektuttaket i været. Det sier seg selv at den nye ordningen særlig vil ramme hytteeiere ekstra hardt. 

Eller er det slik at nettselskapene har tenkt at vi skal skru ned varmen på dagen og opp på kvelden? Det vil jo si at pensjonister og andre hjemmeværende skal sitte med pledd på knærne hele dagen. Denne ordningen vil faktisk ramme hardt de som allerede har lite fra før. (Det er vel neppe i denne regjering sin ånd.)

Sant nok kommer det nye smarte varmtvannsberedere på markedet. De koster mer enn det dobbelte av en vanlig bereder, dvs rundt kr 20.000. Det er også anledning til å modernisere enkelte nyere beredere. Prisen antas å ligge på rundt kr 5000,- I tillegg må man påregne kostnader med installasjon som skal utføres av autorisert rørlegger. På Enovas nettsider er det ikke mulig å få ut eksakte tall på støtteordninger. Det betyr at nettselskapene velter en vesentlig investeringskostnad over på forbruker. Hvor er økonomien i dette, og for ikke å snakke om miljøaspektet ved å skrote høyst brukbare beredere?

Hvem er tjener på den nye nettmodellen?

Nok en gang er det nettselskapene som tjener enda mer penger på dette. Dette skrev Statnett til oss tidligere i vår:

"Det er ikke tilstrekkelig kapasitet i ledningsnettet til å utjevne prisforskjellene mellom de nordligste og de sørligste prisområdene i den spesielle situasjonen vi har hatt siden i fjor høst. Dette gjelder i store trekk både for Norge og Sverige. Kapasiteten blir utnyttet så langt fysikken tillater det, innenfor normale hensyn til sikker drift.

I og med at Norge og Sverige henger så tett sammen og har de samme forskjellene i prisnivåer i nord og sør, er Norge også avhengig av at Sverige bygger ut for å oppnå en vesentlig kapasitetsøkning….En utbygging i Norge uten at det blir bygget ut i Sverige, vil ha begrenset effekt."

Det betyr at når strømforbruket øker mellom kl 22 og 06, og overføringskapasiteten er begrenset, vil dette kunne føre til høyere strømpriser om natten.

Strømprisene har ved enkelte tilfeller allerede vært høyest om natten til tross for at strømforbruket har vært høyere på dagtid, sier styreleder i NHF, Trond G. Hagen.

Har Statnett egentlig peiling?

Statnett sa i desember via sine nettsider at strømprisene var kunstig høye, og skrev videre at prisen skulle ned mot 36 øre pr kwt utover våren. I samme slengen skrev de den gang at prisen var høy grunnet eksport til England, Danmark og Tyskland. Med andre ord har de ikke peiling (eller vil ikke ha).

De fleste skjønner jo at dette er bare tull og at vi blir lurt trill rundt!

Den nye nettleiemodellen bør skrotes!

Trond G Hagen

Styreleder
Norges Hytteforbund

Del artikkel

Legg igjen en kommentar

Du må være logget inn for å kommentere
magnifiercrosschevron-down