Fra 1. oktober 2022 ble Norsk Hyttelag en del av Norges Hytteforbund.
mar
22
2015

– Jeg elsker hytta mi

Det er der jeg har tid og anledning til å gjøre det jeg ønsker. Noen ganger er det bare å slappe helt av. Hytta representerer frihet og avslapning for meg. Klokka tas av på hytta – den trenger jeg ikke der, den brukes på hverdagen.

Forskning viser at nordmenn bruker mere og mere tid på hytta. Det er mange årsaker til det, men en av de viktigste årsaker er trivsel på hytta. Hytta er det stedet hvor vi nordmenn kan slappe godt av og ta «av seg stresset» og ta det mere med ro. Jeg har personlig hatt glede av å ta med venner fra utlandet til hytta mi, viste dem hva hytte-Norge er for noe og de skjønner at natur og fritid er noe nordmenn er glad.  I mange andre land drar folk på «byferie». Det er noe som er nytt for nordmenn.

Hytte drømmen har kommet over en periode på over 100 år. Det startet med Turistforeningen som bygde hytter på begynnelsen av 1900 tallet, samt bygde folk som flyttet til byen men hadde sine røtter i hjem bygda. Vi flyttet til byen, men hjertet vårt var fortsatt i naturen.  Den store økningen av hytter kom på 60 tallet. Vi fikk bil og mere fritid og plutselig så ønsket vi å bruke hytter lenger unna.

Den fasen vi nå er inne i er en teknologi fase. Mange forventer at det er strøm, dusj, bredbånd, mobil telefon på hytte. Vi kan bruke hytta enda mere, noe som vi ser på biltrafikken ut av byen på torsdag og fredag. Vi drar på hytta og jobber derifra på fredager og helgen.

Mens generasjonen som vokste opp på 40 og 50 tallet drømte om sitt eget hus, drømmer mange som vokste opp 70 tallet og senere om hytta. Vi ser det på hvor mye ressurser og tid vi bruker på å få en hytte som vi er stolt av.

Så dere som styrer kommunen der hvor vi har hyttene våre. Vi bruker mere tid hos dere, vi gleder oss over den naturopplevelsen vi får ved å være i kommunen deres. Vi tror at i fremtiden, med bedre teknologi og mere fleksible arbeidsordninger, kommer vi til å bruke hytta enda mere. Vi i Hytteforbundet utvikler nå et «vegkart». I det «vegkartet» utarbeides noen grunnleggende samarbeidsarenaer for hvordan hyttefolket og kommunens ledelse kan samarbeide. Det grunnleggende der er en aksept fra kommunen at hyttefolket ikke er gjester av kommunen, men en del av kommunen.  Hytta betyr mere og mere for oss og vi ønsker å sikre oss at kommunen tar hensyn til våre behov. Vi oppfordrer til samarbeid mellom hytteeiere og kommunen og Norges Hytteforbund stiller sine erfaringer og forslag til hvordan samarbeidet kan utvikles.

Akkurat nå – planlegger jeg turen min på hytta denne helgen. Denne helgen er det meldt sol og rundt 0 grader på fjellet. Jeg føler meg privilegert som bor i dette landet hvor naturen er tilgjengelig gjort for oss.

Saken er hentet fra:

http://www.hjemoghage.no/hytteliv/hyttefelt/-jeg-elsker-hytta-mi

Del artikkel

Legg igjen en kommentar

Du må være logget inn for å kommentere
magnifiercrosschevron-down