Fra 1. oktober 2022 ble Norsk Hyttelag en del av Norges Hytteforbund.
des
14
2023

Gamle baketradisjoner

Oppskrift på tynnkaker

Julen er tiden for å lage god mat og kose seg inne. Gamle baketradisjoner er en viktig del av julen for mange av oss. Kanskje er du heldig og har en gammel takke stående i et skap?

Forfatter Siv Henningstad er forfatter av boken Takkebakst – Bakeglede på takke. Boken får du tak i din lokale bokhandel eller enkelt bestille på nett hos Bokkilden. Her deler hun blant annet sin gamle oppskrift på Tynnkaker som kommer fra Lesja. Siv Henningstad har en liten plass på Finnskogen hvor hun er opptatt av å ta vare på gamle baketradisjoner og ta vare på vår viktige matkultur.

Hennes hemmelighet for å lykkes med å steke disse tynnakaken, er å lage små emner og kjevle ut og stikke ut kaker med et stort krus. En bakeplate fra Tupperware er bra på å bake på eller en voksduk funker også. De ferdige tynnkakene legges på rist og dekkes rundt med kjøkkenhåndkle. Tynnkakene er Sivs favoritt, og det blir julestemning med duften av nystekte tynnkaker i huset eller på hytta.

Her har du oppskriften: 

Sivs tynnkaker
5 dl kefir
1 1/2 dl sukker
100 g margarin
1 1/2 ts natron
1 1/2 hornsalt
ca 500g mel

Smelt margarin og lag det avkjøle. Bland så de tørre råvarene godt sammen. Ha i surmelk og det avkjølte margarin og rør godt om. Lag som emner som kjevles 3 mm tykke og stikk ut runde stykker med et stort glass eller plastbolle. Stekes på takke ved 5-7 og snues når de har fått farge på hver side. Avkjøles og oppbevares i kjøleskap eller fryser. Nydelig med syltetøy og rømme eller geitost.

Kilde: Forfatter/Fotograf: Siv Henningstad, www.sivshus.blogspot.com

Boken: Takkebakst – Bakeglede på takke,

Del artikkel

Legg igjen en kommentar

Du må være logget inn for å kommentere
magnifiercrosschevron-down