Fra 1. oktober 2022 ble Norsk Hyttelag en del av Norges Hytteforbund.
des
14
2016

Diskriminerende takseringspraksis mot fritidseiendommer

Pressemelding: NHFs undersøkelse om eiendomsskatt 2016:
NHF har de siste år - både i media og i brev til Finansdepartementet (feb. 2015) - påpekt at det i enkelte kommuner er en diskriminerende takseringspraksis mot fritidseiendommer som grunnlag for utligning av den kommunale eiendomsskatt. Skatten er nå innført for hytter og hus i 239 kommuner med et samlet skatteproveny på mer enn 12 milliarder for alle typer eiendommer.

-Her har skatteprovenyet økt med 3 milliarder på 2 år, sier finanspolitisk talsmann for NHF Mathias B. Dannevig.

Eiere av fritidseiendommer har stort sett ikke stemmerett i sine hyttekommuner og er avhengige av at det er et rettferdig skattetrykk også mot innbyggere og velgere som politikerne står til ansvar for i egen kommune. Takster på eiendomsverdier er grunnlaget for utligning av kommunal skatt.

-Reglene for eiendomstaksering er til dels kompliserte, og vi ser at mange kommuner dessverre bruker disse slik at fritidseiendommer får en høyere skattetakst i forhold til sin salgsverdi enn hva som skjer med helårsboliger i kommunen.  Norges Hytteforbund har også påpekt at takstene både for hytter og hus lett blir for tilfeldige og for alle fører til stor ulikhet i skattleggingen, og ikke nødvendigvis i rimelig sammenheng med de reelle eiendomsverdier slik Lov om eiendomsskatt fastsetter, poengterer Dannevig.

Les hele: Pressemelding Skatteundersøkelse NHF

Del artikkel

Legg igjen en kommentar

Du må være logget inn for å kommentere
magnifiercrosschevron-down