Dato: 18. mai 2025

Hytteeiere i kamp mot Hjartdal kommune

Hytteeiere i Hjartdal har gått til sak mot kommunen for å ha brutt selvkostprinsippet, noe som har ført til ekstreme kostnader for vann og avløp.
Podkast
Hyttepraten
En podcast av Norges Hytteforbund

Kortversjon av saken:

Hytteeiere saksøker Hjartdal kommune for brudd på selvkostprinsippet
Hytteeiere i Hjartdal har gått til sak mot kommunen for å ha brutt selvkostprinsippet, noe som har ført til ekstreme kostnader for vann og avløp. Opprinnelig fikk hytteeierne godkjent lokale vannløsninger som de mener fungerer godt, men senere presset kommunen på for tilkobling til deres kostbare system. Utbyggingen har eskalert fra 110 til nær 400 millioner kroner.
I dag er ca 400 abonnenter tilknyttet, mens anlegget er dimensjonert for kommunens planer om 2000 nye hytter. Nå føler hytteeierne seg presset til å bære unødvendige kostnader for kommunens planer.

Det lønner seg å være medlem i NHF  
Salærkravet til Hjartdal kommunes advokater er på 2 478 742 kroner. Salærkravet til hytteadvokatene er på 1 408 100 kroner. Som medlem i Norges Hytteforbund har THF fått 20 % rabatt.  

Fra venstre en av saksøkerne, Svein Arild Gerdhardsen, advokat Audun Bollerud og advokat Marte Risøy, begge Advokatfirmaet Økland & Co AS.

Etter hva vi har kunnet bringe på det rene er det aller første gang en kommune stevnes for feilaktig bruk av selvkostprinsippet. Hjartdal kommune er saksøkt av 5 hytteeiere og en grunneier. Det er Tuddal Hytteforeningers Fellesutvalg som har tatt saken til retten. Det er satt av to dager til saken som foregikk 15-16 mai Det er nåværende ordfører som må svare opp på vegne av kommunen. Det er 1550 fastboende i kommunen.

Dyrt med hytte

Det som startet med en enighet mellom hytteeiere, grunneier og kommunen har i årenes løp endt opp med en rettssak. Det er en kostbar vei å gå for alle ,og særlig for tapende part. Saken har nå pågått siden 2013 og i mellomtiden har anleggskostnadene økt voldsomt. For de som nå er påkoblet det offentlige VA koster det nå ca kr. 22.500pr år bare for vann & avløp. Og dyrere kan det bli.

Så det stopper ikke her frykter hyttefolket. Vi føler oss lurt og er harnisk fordi kommunen nå pålegger oss å koble oss på kommunalt vann som vi i praksis ikke har behov for. Vi har jo utmerket vann allerede og med de voldsomme kostnadene som kommunen har pådratt seg ser vi allerede nå at hvordan kommunen etter vår mening forsøker å omgå selvkostprinsippet og velter ekstra kostnadene over på oss, sier Svein Arild Gerhardsen som er en av saksøkerne.

Det hele startet med et renseanlegg som ble bygget i regi av Russmarken VA AS i 2013 ble nektet godkjent av Statsforvalteren. En rapport fra SWECO ble lagt til grunn og denne viste at det var liten dokumentert effekt av renseanlegget- altså skivebom. Utslipp fra flere hyttefelt i Tuddal er tilsluttet anlegget. Som mange andre hyttefelt er feltet en kombinasjon av gamle hytter helt uten infrastruktur og noen hytter av nyere dato som nå har lovlig utslipp til lukket tank.

Hjartdal kommune skrev klart og tydelig at disse fikk utslippstillatelse under forutsetning at om det ble offentlig avløp måtte disse plikte seg til å føre avløp inn på det offentlige avløpet. Det er jo en fornuftig prosess, men det stod ingen ting i utslippstillatelsen om at det skulle føres offentlig vann til hytteområdet.

Hadde godt og nok vann

Ingen tenkte heller på det fordi grunneier hadde ordnet med 200 lokale brønner (borrevann) til de som måtte ønske det. Vannet som ble levert var av prima kvalitet og selvsagt var all prøvetaking tatt og funnet i orden.

Anleggskostnadene økte 110 mill til snaue 400 mill

Under veis godkjenner Hjartdal kommune bygging av 2000 hytter og med et renseanlegg som aldri har vært godkjent måtte jo noe skje og det ble besluttet å bygge et helt nytt renseanlegg.
Det gamle som knapt var «innkjørt» ble rett og slett skrotet. I tillegg blir det endring i kommunens planer. Endringen gikk ut på at kommunen gikk bort fra et anlegg med trykkavløp med grunne grøfter (+- 50 cm) som holdes frostfritt med strømkabler bestemte de at kommunen anlegget skulle ha selvfall. Grøftene ble enkelte steder så dype som 8 meter.

– Hvis retten mener Momentum (som er konsulentfirma de felste kommuner benytter) tar feil åpner det for et ras av andre saker fra andre hyttefelt. Det er en farlig vei å gå, mente Jakobsen, som er kommunens prosessfullmektig.

Så kan man velge å analysere denne setningen opp mot en dom.

Dom i saken faller før sommerferien.

Her er påstandene som ordførerens advokat vil legge frem for retten:

1. Hjartdal kommune beregner og innkrever vann- og avløpsgebyrene lovlig.

2. Hjartdal kommunes vedtak av 11. desember 2019 i sak 83/2019 om å forlenge hele underskuddet ut over 5-årsregelen er gyldig.

3. Hjartdal kommunes gebyrregulativ for perioden 2012 til 2024 er gyldig.

4. Hjartdal kommune tilkjennes sakens omkostninger.

Her er påstandene som de seks hytteeiernes advokat vil legge frem for retten:

1. Hjartdal kommune beregner og innkrever vann- og avløpsgebyrene lovstridig.

2. Hjartdal kommunes vedtak av 11. desember 2019 i sak 83/2019 om å forlenge hele underskuddet utover 5-årsregelen, er ugyldig.

3. Hjartdal kommunes gebyrregulativ 2012–2024 er ulovlig.

4. Hjartdal kommune dømmes til å betale sakens omkostninger.

Hytteeiere i kamp mot Hjartdal kommune

Varighet: 38 min
Podkast
Hyttepraten
En podcast av Norges Hytteforbund

Hytteeiere i kamp mot Hjartdal kommune

Varighet: 38 min
magnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram