Aktuelt

 • 5. juli 2018

  Møte med Finansdepartementet

  Norges Hytteforbund (NHF) hadde møte med den politiske ledelse i Finansdepartementet 20 juni der Trond Hagens skatteundersøkelse for eiendomsskatt i norske hyttekommuner ble fremlagt. Fra forbundet møtte Mathias B. Dannevig og Trond G. Hagen,  Vi har oppsummert møtets konklusjoner og Hytteforbundets politiske prioriteringer i brev til departementet den 28. juni som kan leses her.

 • 19. mars 2018

  Møte med Arbeiderpartiets justisfraksjon om Tomtefesteloven

  Tomtefestealliansen (som består av Norges Hytteforbund, BoligMentoren, Norges Boligbyggelags Landsforening (NBBL) og Tomtefesteforbundet) møtte tirsdag i forrige uke opp på Stortinget for å ha møte med Lene Vågslid leder av Arbeiderpartiets justiskomite.

 • 6. mars 2018

  Høring om nye strømtariffer – effektleie

  Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har sendt ut forslag til endring i forskrift om kontroll av nettvirksomhet.

 • 21. februar 2018

  Overgang til bioparafin

  Med kanskje så mange som 100 000 parafinkaminer er det en stor andel norske hus og hytter som bekymrer seg for forbudet mot parafin som inntrer 1. januar 2020. Fritidsboliger som ikke er tilknyttet strømnettet er unntatt fra forbudet.

 • 20. februar 2018

  Strømsystemet i Norge

  Med disse lovendringene blir strøm/nettleie svinedyrt! (Utdrag av faksimile fra Nettavisen.no v/advokat Stensland)

 • 28. august 2017

  Kampanje igangsatt av Tomtefesteforbundet!

  Tomtefesteforbundet benytter nå anledningen før valget og gjør nå et massivt stunt mot politikerne i Tomtefestesaken.

 • 23. juni 2017

  Folkemuseet og Den norske turistforeningen dokumenterer hyttelivet

  De søker hyttebrukere som vil skrive sin fortelling om hva hytta betyr, hva man gjør og i det hele tatt «om hyttelivet». Trykk her for å finne mer info om skrivekonkurransen, og for å melde deg på!

 • 31. mai 2017

  TOMTEFESTELOVEN – EN LOV FÅ VÅGER «RØRE»!

  Mona Flemmen, styremedlem i Norges Hytteforbund, er klar i talen i en artikkel i næringspolitikk.no:

 • 30. mai 2017

  TOMTEFESTE FOR EI ANNAN TID

  Skrevet av Lene Vågslid, stortingsrepresentant, Justiskomiteen, for næringspolitikk.no. I 2015 endra Høgre og FrP regjeringa tomtefesteloven. Dei sytte for å auke festeavgifta til 2,5 % for om lag 170.000 festarar i landet. Dei sytte for at tomteeigar er sikra ei trygg og god avkastning på sine festetomter. Les hele artikkelen: Tomtefeste for ei annan tid

 • 30. mai 2017

  Feil i utsendelsen av purringer på medlemskontingenten for 2017!

  Det har skjedd en feil i våre datasystemer i forbindelse med utsendelsen av medlemskontingenter. Det har dessverre ført til at medlemmer som har meldt seg ut har fått tilsendt purring på medlemskontingenten. Vi beklager på det sterkeste det ekstra ubehaget dette har påført dere dette gjelder! Dersom du allerede har meldt fra om at du […]

 • 12. mai 2017

  Protokoll: Hyttetinget 2017

  Hyttetinget 2017 ble gjennomført 22. april kl. 13.00 på Olavsgaard, Skjetten. Flere saker ble tatt opp, blant annet valg av ny styreleder i NHF. Last ned eller les protokoll fra Hyttetinget 2017 her.

 • 20. april 2017

  Agenda Hyttetinget 2017

  Agenda til Hyttetinget 2017 er klar, og kan lastes ned her: Agenda-hyttetinget-2017. Vi ønsker alle medlemmer velkommen til Hyttetinget 2017 – lørdag 22. april,  kl 13:00 på Olavs gård hotell, Skedsmokorset. Vi er også på Hyttemessa som arrangeres på Hellerudsletta fredag til søndag. Kom gjerne til vår stand – vi står sammen med Gausdal Landhandleri.

 • 31. mars 2017

  Valgkomiteens innstilling til Hyttetinget 22.4.2017

  Til Hyttetinget i Norges Hytteforbund  22. april 2017 Her er valgkomiteens innstilling:

 • 21. mars 2017

  Høringssvar om vannscooterforskrift fra Norges Hytteforbund

  Innledning Norges Hytteforbund ser forslaget til nye forskrifter for bruk av vannscootere som mer POLITISK enn funksjonelt og rasjonelt fundamentert.  Nå får friluftslivet dessverre gjennomgå et politisk-ideologisk prinsipprytteri, der frihet for noen få, nå kan bli til ufrihet og skade for alle oss andre som måtte ferdes på sjøen og ved kyst og vassdrag. Det […]

 • 9. mars 2017

  Bli med på årsmøte lørdag 22. april

  Vi minner om vårt årsmøte (Hyttetinget) lørdag 22. april kl 13:00. Etter årsmøte vil det avholdes et medlemsmøte med to spennende temaer: – Den nye Tomtefesteloven – hva kan det betyr for deg? – Skatter og avgifter for en hytteeier og ulikheter i kommunene! Ønsker du en prat med oss finner du oss også på […]

 • 16. februar 2017

  Vi effektiviserer juridiske henvendelser

  For at våre private medlemmer og velforeninger skal få mest – og best mulig juridisk bistand innenfor den tidskvote som er inkludert i medlemskapet, må alle sende inn email eller brev om sin sak/sine spørsmål. Husk å legge ved skriftlige avtaler og dokumenter som relevante for saken.

 • 13. februar 2017

  Tomtefesterforbundet ber om hjelp

  Tomtefesterforbundet jobber for å legge press på departementet til å utforme en instruks til takstmenn og meglere som sjablong-oppsett for fastesettelse av råtomteverdi på festetomter. Men de trenger hjelp fra tomtefestere.

 • 13. januar 2017

  NHF ber Politidirektoratet ta hensyn til hytteeierne

  NHF fremlegger sine bekymringer i forhold til omlegging av politiets stasjonering, kalt «Nærpolitireformen», og det grunnlaget gjennomføringen bygges på. Vi skriver et brev til POD, hvor vi ber om at politistrukturen i distriktene må hensyn ta de verdier hytteNorge representerer og ikke bare at befolkningen økes betraktelig i ferie og høytider. Men også at landets […]

 • 12. januar 2017

  Vi kan ikke sitte med hendene i fanget

  -Åtte grunner til at regjeringen IKKE burde tillate mer vannscooter-kjøring, sier 18 friluftsorganisasjoner. Les hele kronikken i Aftenposten 12.01.2016

 • 5. januar 2017

  Høringsuttalelse mot forbud av fyring med mineralolje

  Klima- og miljødepartementet har sent forslag til forskrift om forbud mot fyring med mineralolje til oppvarming av bygninger. Stortinget har besluttet at det skal innføres forbud mot fyring med fossil olje i husholdninger og til grunnlast (hovedoppvarmingskilde) i øvrige bygninger fra 2020. Begrunnelser for innføring av forbudet er redusert klimagassutslipp fra oppvarming av bygninger og forsyningssikkerhet.

 • 20. desember 2016

  Massivt nei til økt vannscooter trafikk

  Det ropes et kraftig varsko mot regjeringens vannscooterforslag – i dag overrakte 18 organisasjoner et felles opprop til den politiske ledelsen i Klima- og miljødepartementet. Bakgrunnen er at regjeringen har varslet at de ønsker å fjerne dagens vannscooterregelverk og likestille vannscooter med båt fra 2017.

 • 15. desember 2016

  Minefelt for hyttefolk

  En brennaktuell artikkel av NHFs Mathias B. Dannevig i Dagbladets bilag Reise og Fritid. Om du får vann eller brannskade på hytta, eller skader deg ved å falle ned fra stigen når du maler, er dette skader du kan forsikre deg mot. Men mange farefelt for hyttefolket ligger likevel utenfor hva forsikringsselskapene vil dekke. Dette […]

 • 14. desember 2016

  Diskriminerende takseringspraksis mot fritidseiendommer

  Pressemelding: NHFs undersøkelse om eiendomsskatt 2016: NHF har de siste år – både i media og i brev til Finansdepartementet (feb. 2015) – påpekt at det i enkelte kommuner er en diskriminerende takseringspraksis mot fritidseiendommer som grunnlag for utligning av den kommunale eiendomsskatt. Skatten er nå innført for hytter og hus i 239 kommuner med […]

 • 22. november 2016

  Trenger du eller din velforening juridisk bistand?

  Inkludert i medlemskapet i NHF er et tilbud om juridisk hjelp. For private medlemmer gir vi inntil  30 minutter juridisk rådgivning pr. kalenderår og for velforeninger, inntil 60 minutter. Vi opplever stor pågang av henvendelser for juridisk rådgiving i disse dager. Så hvis du trenger hjelp, ta direkte kontakt med vår organisasjonssekretær Heidi Nesttun Sunde […]

 • 16. november 2016

  Hytteforbundet har flyttet

  Vi har flyttet til nye lokaler i Øvre Slottsgate 11, 0157 Oslo, like ved Egertorget – sentralt i sentrum. Sekretariatet er åpent fra kl. 09. – 13.00 og minner om at besøk må avtales på forhånd. Velkommen til oss via telefon, mail eller personlig fremmøte!

 • 26. oktober 2016

  Sivilombudsmannen påpeker store mangler i kontroll med kommunalt fastsatte avgifter

  Dette er en pressemelding fra Norges Hytteforbund: Kommuneøkonomi er en vitenskap der man som hytteeier må ha god og relevant kompetanse for å kunne finne ut om størrelsen på vertskommunes avgifter er lovlige.

 • 19. oktober 2016

  Svindelforsøk går til retten

  Vi har tidligere informert våre velforeninger om forsøk på svindel fra «Nummeropplysninga 1801». To av våre velforeninger ble forsøkt svindlet, men denne uken ble de ansvarlige i firmaet anholdt.

 • 10. oktober 2016

  Norges Hytteforbund møter saksordfører for Friluftslivsmeldingen

  Norges Hytteforbunds Jens N. Engelstad møtte – etter spesiell invitasjon – den 9. september saksordfører for St. meld. nr. 18 (2015-2016) – Friluftsliv, stortingsrepresentant Jan Henrik Fredriksen, FrPs miljøpolitiske talsmann.

 • 2. september 2016

  ETTERLYSNING: Har du ikke fått Hytte & Fritid?

  Har du ikke fått medlemsbladet Hytte & Fritid i år? Kan da årsaken være at vi ikke har korrekt adresse på deg?

 • 28. juni 2016

  Advarsel – forsøk på svindel på vegne av Norges Hytteforbund

  En av våre medlemsforeninger har i dag blitt utsatt for svindelforsøk!

 • 24. juni 2016

  «Skattefrihet for hytteeiere kan bli et lokkemiddel»

  Vi frykter at den nye ordningen med mulighet for fritak av hytter fra eiendomsskatt, mer blir av symbolsk betydning samt at det kan bli brukt for å lokke bedrifter til kommunen, for så at eiendomsskatten kommer i ettertid.

 • 12. mai 2016

  Pressemelding: Eiendomsskatt for fritidsboliger

  Norges Hytteforbund (NHF) – som gjennom medlemskap av landets hyttevelforeninger og individuelle medlemmer representerer ca 25.000 hytteeiere –  har gjennom presseoppslag registrert at revidert nasjonalbudsjett inneholder et punkt (side 56) om at man nå vil foreslå at norske kommuner skal få anledning til å frita fritidseiendommer for eiendomsskatt.

 • 3. mai 2016

  Vegkart for samarbeid mellom fritidsboligeier og vertskommunene

  Har din Hytteforening systematisk kontakt med sin vertskommune? Hvis ikke, oppfordrer Norges Hytteforbund sine Hyttevelforeninger å søke å etablere et kommunikasjonsforhold med kommunen slik at hytteeierne kan bli hørt i saker som angår dem.

 • 11. april 2016

  Er du vår nye Organisasjonssekretær?

  Norges Hytteforbund skal forsterke sitt politiske og organisatoriske arbeid, og  søker derfor etter en organisasjonssekretær i 50 % stilling. Kanskje er du pensjonist, eller har et ønske om å trappe ned til en redusert stilling mot slutten av karrieren som yrkesaktiv? Det er uansett en fordel om du har erfaring fra hyttelivets mange sider. 

 • 19. januar 2016

  Fritidsboligenes skattejungel

  Å være hytteeier betyr at du blir skatteyter for den formuen hytten representerer eller den inntekt den eventuelt kan gi deg ved utleie. Dette vet de fleste. Men vet du at skatteordningene er flere, hytten kan bli dyr og ordningene varierer fra kommune til kommune?

 • 9. januar 2016

  Evaluering av statlige planretningslinjer..

  Evaluering av statlige planretningslinjer for differensiert forvaltning av strandsonen langs sjøen er under arbeid i departementet. Til tross for at arbeidet er i gang satt kan de ikke gi noe informasjon om når eventuelle endringer vil sendes på høring.

 • 22. desember 2015

  God Jul og Godt Nyttår!

  Norges hytteforbund ønsker alle sine medlemmer en riktig god jul og godt nyttår! Vi takker for alle de positive henvendelsene og det store engasjementet vi har opplevet fra våre medlemmer i året som  har gått. Vi jobber for dere – har dere noe dere ønsker å dele med oss eller si deres mening så hører […]

 • 11. desember 2015

  Den nye Tomtefesteloven – hvilke konsekvenser kan den få for deg som fester?

  Bakgrunnen for endringen En gruppe grunneiere fremmet sak for EMD (domstolen) etter å ha tapt i Høyesterett. EMD gav saksøkeren medhold i at de tvingende reglene om «rett til forlengelse på samme vilkår som før»/maks begrenset av KPI, kom i konflikt med konvensjonen og vernet om eiendomsretten. EMD mente at de norske reglene var konvensjonsstridig […]

 • 16. november 2015

  Den nye Tomtefesteloven

  – Hvilke konsekvenser kan den få for deg som fester?

 • 28. august 2015

  Skal diskutere fremtidig hytteutbygging

  «Vi må ta diskusjonen om den framtidige hytteutbyggingen», skriver Petter Braaten, Høyres ordførerkandidat i Hol. Les hele saken på hyttenyhetene.no

 • 18. juli 2015

  Folkelig eierskap til hytter og hus?

  Regjeringen har til nyttår varslet ny gjennomgang av skattesystemet i Norge. Bakgrunnen er  NOU 2014-13 , innstilingen fra ”Scheel-utvalget”.

 • 18. juni 2015

  Tomtefeste: Dårlig nytt fra Stortinget

  Stortinget vedtok 10. juni 2015 en endring av Tomtefesteloven. Endringene er svært negative for mange hytteeiere når festekontrakten skal fornyes. De som har festekontrakter som ikke er tidsbestemt, eller en bestemmelse i festekontrakten som uttrykkelig sier at festeavgiften ved fornyelse ikke skal reguleres, eller bare reguleres i takt med konsumprisindeksen, blir ikke berørt av de nye […]

 • 14. juni 2015

  Hvordan går det med festeavgiften min?

  Mange tomtefestere stiller seg dette spørsmålet etter at regjeringen først publiserte sitt forslag til endringer i tomtefesteloven (Prop.73 L 2014-2015), og at man noen dager senere kunne lese om en avgjørelse i Høyesterett som også gikk festerne imot.

 • 14. juni 2015

  Ikke mindre skatt med engangsløft

  Mathias B. Dannevig sier til Hytte & Fritid at «engangsløftet» i forbindelse med ny rettspraksis og justering av lovgivningen for tomtefeste, neppe vil få innvirkning på eiendomsskatten for de hytteeiere som også rammes av dette, i tillegg til høyere tomteleie.

 • 29. april 2015

  Ny høyesterettsdom av 22.4.15

  Det har vært mye oppstyr rundt avgjørelsen i Høyesterett nylig, som omhandler fortolkningen av tomtefesteloven§ 15, 2. ledd. Pressen omskriver dete på en måte som er mer egnet til å skremme tomtefestere, enn som saklig informasjon.

 • 22. mars 2015

  – Jeg elsker hytta mi

  Det er der jeg har tid og anledning til å gjøre det jeg ønsker. Noen ganger er det bare å slappe helt av. Hytta representerer frihet og avslapning for meg. Klokka tas av på hytta – den trenger jeg ikke der, den brukes på hverdagen.

 • 13. februar 2015

  NHF ber om klargjørende retningslinjer ang. eiendomsskatt

  Norges Hytteforbund er en demokratisk, landsomfattende paraplyorganisasjon på ikke-kommersielt grunnlag for hyttevelforeninger i Norge, sammen med individuelle medlemskap. Til sammen har vi over 20.000 medlemmer.

 • 2. september 2014

  Ny kystsonebefaring

  Ordfører Jan Sigbjørnsen hadde med seg stortingsrepresentant Ingunn Foss (H) på kystsonebefaring i sommer. Nå vil fylkeskommunens representanter se nærmere på planene for hytter og hus langs fjorden. Les hele saken på Agder Flekkefjords Tidende (krever innlogging).

 • 25. juni 2014

  Eiendomsskattens tombola

  Mange kommuner har stor diskusjon rundt fenomenet «eiendomsskatt» og ofte er hyttefolket en sentral problemstilling, dessverre.